Systematisch desensitisatie

Systematische desensitisatie is het systematisch ongevoelig maken voor het onderwerp van de angststoornis door middel van het voorstellen/visualiseren van het onderwerp van de angst. Het gaat hier dus om het inbeelden van je angst voor spinnen.

Toepassingen van systematische desensitisatie

Systematische desensitisatie  is een geschikte behandeling wanneer de therapeut zijn inspanningen richt op het elimineren van fobieën en angsten wanneer aan een reeks voorwaarden wordt voldaan. Om een ​​geconditioneerde respons vatbaar te maken voor verandering door systematische desensitisatie, moet het een reactie zijn op een specifieke situatie of stimulus, niet vanwege irrationele overtuigingen of overgewaardeerde ideeën, dat is een irrationele angst en dat er een adequate reactie onverenigbaar met angst.

Naast het gebruik bij fobieën en angststoornissen, kan het ook geschikt zijn om angstgevoelens voor specifieke stimuli te behandelen zonder fobisch te zijn. Bijvoorbeeld bij seksuele disfuncties, alcoholisme, andere verslavingen, parafilieën of slapeloosheid.

Belangrijkste afhaalrestaurants: desensitisatie

  • systematische desensitisatie is een gedragstherapie die mensen helpt irrationele angsten te overwinnen door geleidelijke blootstelling aan de angstprikkels.
  • Desensitisatie houdt geen rekening met de onderliggende oorzaken van de angsten die het behandelt.
  • De techniek is met succes gebruikt bij mensen met plankenkoorts, testangst en talloze fobieën (bijv. Stormen, vliegen, insecten, slangen).
  • In vergelijking met reguliere psychoanalytische therapie duurt desensibilisatie een kortere tijd om resultaten te bereiken, kan het in groepen worden uitgevoerd en is een beperkte training van counselors vereist

Belangrijkste theorieën

Systematische desensibilisatie is gebaseerd op drie hypothesen die ten grondslag liggen aan veel gedragstherapie:

  • Het is niet nodig om erachter te komen waarom of hoe een proefpersoon een fobie heeft geleerd.
  • De methodologie van stapsgewijze blootstelling aan toenemende niveaus van een bepaalde angst leidt niet tot een vervanging van aangeleerd gedrag.
  • Het is niet nodig om de persoon als geheel te veranderen; desensibilisatie richt zich op specifieke reacties op fobieën.

De bestaande respons of het neurotische gedrag, is het resultaat van het leren van een onaangepaste reactie op een prikkelsituatie, een geconditioneerde angst. Systematische desensibilisatie definieert die angst als een echte geconditioneerde emotionele reactie, en dus houdt een succesvolle behandeling in dat de patiënt de reactie ‘afleert’.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *